Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Srednjebosanskog kantona

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Bugojno optužen za zloupotrebu položaja

16.10.2020.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

Kanton Središnja Bosna-Srednjobosanski Kanton                                     

KANTONALNO TUŽILAŠTVO/ TUŽITELJSTVO

T R A V N I K

A-84/20

Datum, 16.10.2020. godine 

 

                                             S A O P Ć E NJ E    Z A   J A V N O S T   

 

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona optužilo je v.d. direktora JKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Bugojno Husrefa Durakovića da je kao odgovorna osoba u Federaciji, prekoračivši granice svoje službene ovlasti  i iskorištavanjem svog službenog položaja oštetio JKP „Vodovod i kanalizaciju“ d.o.o. Bugojno za ukupan iznos od 11.980,47 KM, dok je za sebe pribavio korist u iznosu od  3.279,78 KM.

 

Optužnicom potvrđenom  pred Općinskim sudom u Bugojnu, Tužilaštvo je Husrefa optužilo pod tri tačke optužnice, te mu je pod tačkom 1. optužnice stavljeno na teret da je u periodu od 16.03.2015. godine do 08.05.2018. godine obnašajući funkciju v.d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Bugojno suprotno Statutu kao i Pravilniku o popisu sredstava i izvora sredstava JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Bugojno i bez Odluke Nadzornog odbora JKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Bugojno izvršio otpis dugovanja 85 korisnika komunalnih usluga navedenog preduzeća u različitim novčanim iznosima, na koji je način oštetio JKP Vodovod i kanalizaciju d.o.o. Bugojno za ukupan iznos od 11.980,47 KM.

 

Po tačkom 2. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je iskoristio svoj službeni položaj i pribavio sebi protupravnu imovinsku korist na način da je u periodu od 24.01. do 12.07.2017. godine obnašajući dužnost v.d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“  d.o.o. Bugojno suprotno odredbama Statuta navedenog preduzeća novčanim sredstvima JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Bugojno, platio novčane kazne koje su njemu izrečene u prekršajnim postupcima i to novčane kazne po 4 (četiri)  Prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 780,00 KM i na taj način sebi pribavio imovinsku korist u navedenom iznosu, a za isti iznos oštetio firmu JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Bugojno.

 

Pod tačkom 3 optužnice, optuženom Husrefu Duraković se stavlja na teret da je u periodu od 01.04.2016. godine do 22.12.2018. godine  kao odgovorna osoba u Federaciji, obnašajući do 04.09.2018. godine funkciju v.d. direktora, a poslije direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Bugojno,  u privatni automobil sipao gorivo na račun firme JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Bugojno, a zatim na blagajni navedenog preduzeća refundirao novčani iznos od 2.985,54 KM za sebe i time oštetio JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Bugojno za navedeni iznos.

 

Husref Duraković je optužen za produženo krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383 stav 1.  Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine za koje je propisana kazna zatvora od 6 mjeseci do pet godina. Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se optuženom  oduzme protupravno stečena imovinska korist pribavljena  izvršenjem predmetnog krivičnog djela u iznosu od 3.279,78 KM. Optužnica je u cjelosti potvrđena od strane  Općinskog suda u Bugojnu. 

 

Poštovani predstavnici medija, molimo Vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe na koje se odnose vijesti i informacije iz Kantonalnog tužilaštva Travnik, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba.Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.   


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh