Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Srednjebosanskog kantona

Edukativni interaktivni modul “Da Pravda bude vidljiva” - poziv novinarima i novinarkama

20.04.2021.

KANTONALNO TUŽILAŠTVO

SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

Broj:A-10/21-28

Travnik, 20.04.2021. godine

     

 

Edukativni interaktivni modul  “Da pravda bude vidljiva”- poziv novinarima i novinarkama

 

 

Dana 19.4.2021. godine na web stranici VSTV BiH je objavljen poziv novinarima i novinarkama da pristupe edukativnom interaktivnom modulu koji se temelji na priručniku “Da pravda bude vidljiva”. Link na vijest:

 

https://vstv.pravosudje.ba/vstv/faces/kategorije.jsp?ins=141&modul=1206&kat=1207

 

Edukativni interaktivni modul za novinare i novinarke temelji se na priručniku “Da pravda bude vidljiva” koji je nastao u sklopu projekta “Strategija postupanja s osobama koje dolaze u kontakt s tužilaštvima-Podrška tužilaštvima u implementaciji medijske komponente”. Projekat je implementirala Fondacija Mediacentar u sklopu projekta “Podrška pravosuđu u BiH - Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa” VSTV-a BiH, i finansijsku podršku vlada Švicarske i Norveške.

 

Priručnik i interaktivni edukativni modul imaju za cilj educirati novinare i novinarke izvještavanju o sudskim procesima i radu tužilaštava u BiH i na taj način olakšati praćenje rada pravosudnih institucija.

 

Kurs čine četiri modula koji pokrivaju sadržaje poput  informacije o nadležnostima, najvažnije pojmove potrebne za ispravno razumijevanje tužilačkih radnji, podsjetnik na članove 10 i 11 Kodeksa za štampu,  etičke norme izvještavanja o maloljetnima i ranjivim kategorijama, prikaz relevantnog zakonskog okvira i druge informacije.

 

Kursu možete pristupiti putem linka:

 

https://www.pravosudje.ba/da_pravda_bude_vidljiva-final/story_html5.html


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh