Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Srednjebosanskog kantona

mail print fav manja slovaveca slova

Istorijat tužilaštva

21.09.2010.

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona  je uspostavljeno Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća BiH (VSTVBiH), čime je završen višegodišnji proces reorganizacije pravosuđa u BiH. Naime, Vlada Srednjobosanskog kantona  je na sjednici održanoj dana 03.10.2002.godine donijela Zakon o Kantonalnom tužilaštvu SBK (Sl.novine br.14/02) te je Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona   počelo sa radom dana 01.03.2004.godine, sa kojim danom su prestala postojati dotadašnja Općinska javna tužilaštva (7 općinskih javnih tužilaštava) .

Visoko sudsko i tužilačko Vijeće BiH (VSTVBiH) je navedenom odlukom imenovalo ukupno 15 tužilaca za područje Srednjobosanskog kantona/Kantona središnje Bosne  te je imenovan  glavni Kantonalni tužilac, dva zamjenika glavnog Kantonalnog tužioca i 12 Kantonalnih tužioca. U skladu sa tim, od strane Međunarodne zajednice  određen je i broj namještenika koji je uspostavljen prema broju tužilaca te je u Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona  zaposleno ukupno 23 zaposlenika koji obavljaju sve poslove unutar Kantonalnog tužilaštva .

Sjedište Kantonalnog tužilaštva uspostavljeno je u Travniku .

 

Osnovna funkcija Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona  kao samostalnog državnog organa, jeste da preduzima Zakonom propisane mjere protiv počinilaca krivičnih djela i obavljanje drugih poslova određenih Zakonom.

Reforme izvršene u oblasti krivičnog zakonodavstva pred Kantonalno tužilaštvo su stavile mnoge zadatke i obaveze, te odredile drugačiju ulogu Tužilaštva u odnosu na ulogu koju je Tužilaštvo imalo prije sprovedenih reformi. To se prvenstveno odnosi na preuzimanje vođenja istraga koje su u prethodnom periodu obavljali sudovi.

 

Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona  svoju funkciju vrši u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i samim tim štiti ostvarivanje ljudskih prava i građanskih sloboda u skladu sa zakonom te osigurava pravna sredstva za zaštitu ustavnosti i zakonitosti .


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh