Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Srednjebosanskog kantona

Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci

20.10.2020.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

Kanton Središnja Bosna-Srednjobosanski Kanton                                     

KANTONALNO TUŽILAŠTVO/ TUŽITELJSTVO

T R A V N I K

A-84/20

Datum, 20.10.2020. godine 

 

                                             S A O P Ć E NJ E    Z A   J A V N O S T   

 

Općinski sud u Bugojno postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona donio je prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv Hasana Ajkunića zbog počinjenog produženog krivičnog djela Zloupotrebe položaja ili ovlašćenja u sticaju sa krivičnim djelom Povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, kojom je presudom Hasan Ajkunić  osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 (deset) mjeseci.

 

Na presudu Općinskog suda Bugojno, Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona je uložilo žalbu Kantonalnom sudu u Novom Travniku zbog kazne, smatrajući da je kazna preblago odmjerena, te da se izrečenom kaznom zatvora od 10 (mjeseci) ne može ostvariti svrha kažnjavanja niti svrha specijalne a ni generalne prevencije.

 

Podsjećamo, osuđenom Hasanu Ajkunić se optužnicom stavljalo na teret  da je u periodu od januara mjeseca 2011. godine do januara mjeseca 2016. godine kao službena osoba obnašajući dužnost naćelnika općine Bugojno prekoračio granice svojih službenih ovlasti u postupku prijema namještenika i državnih službenika u radni odnos, te je po svom nahođenju uskraćivanjem prava građanima na slobodu zapošljavanja pod jednakim uvjetima protivno odredbama Statuta Općine Bugojno, Zakonu o namještenicima i organima državne službe u F BiH kao i Zakonu o državnoj službi u FBiH vršio  prijem u radni odnos bez provođenja procedure javnog oglašavanja i mimo Agencije za državnu službu FBiH, te zasnovao radni odnos sa 12 osoba, dok je suprotno odrebama Zakona o obligacionim odnosima u periodu od 03.05.2012. godine do 01.12.2015. godine zaključio 20 Ugovora o djelu sa Ž.I. za obavljanje poslova potrebe mjesne zajednice Poriče za pružanje pomoći mještanima u organizaciji proljetne sjetve i stručne pomoći korisnicima poljoprivrednih poticaja na terenu , a sa A.Š. zaključio 21 Ugovor o djelu u periodu od 30.11.2011. godine do 01.12.2015. godine za poslove na provjeri korisnika poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, iako je u okviru nadležnih službi općine Bugojno imao uposlene djelatnike za te poslove.

 

 

Poštovani predstavnici medija, molimo Vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe na koje se odnose vijesti i informacije iz Kantonalnog tužilaštva Travnik, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba.Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.   

 

 

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh