Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Srednjebosanskog kantona

Potvrđena optužnica protiv Muhameda Hadžiabdića zbog nošenja vatrenog oružja i posjedovanja opojne droge

27.04.2021.

Općinski sud u Travniku potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona podignutu protiv Muhameda Hadžiabdić  zbog počinjenog krivičnog djela iz člana 69. stav 1. Zakona o nabavci, držanju  i nošenju oružja i municije ( Sl. n. SBK  broj 12/2014  i 9/2015 ) i krivičnog djela Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. stav 3.  Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 11.02.2021. godine na prostoru općine Travnik, bez odobrenja nabavio, nosio i držao u vozilu  marke „ VW Golf 6 „  registarskih oznaka R. Slovenije  LJ-72-GEI poluautomatski pištolj marke „ Heckler  & Koch „ model  „UPS COMPACT „  kalibra 9x19 mm  uništenog serijskog broja sa 7 metaka kalibra 9x19 mm, iako je znao da za nabavku, nošenje i držanje  tog oružja  neophodno odobrenje nadležnog organa, te je u istom vozilu neovlašteno posjedovao opojnu drogu kokain  u količini od 0,109 grama i Canabis u količini od 0,518 grama.

Postupajući tužilac je u optužnici predložio trajno oduzimanje poluautomatskog pištolja, opojne droge kokain i opojne droge Canabis, a sve privremeno izuzeto od optuženog Muhameda Hadžiabdića dana 11.02.2021. godine prilikom pretresa vozila od  strane ovlaštenih službenih osoba Federalne uprave policije Sarajevo.

 

Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.   


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateći dokumenti

optuznica

Prateće fotografije

Legal-02.jpg